DIFERENTS PERÒ IGUALS: Els trastorns de salut mental en el treball

Roser Moré Roy,

'Diferents però iguals' és un projecte impulsat des de l’Àrea d’Igualtat de la FAGEM que vol fomentar les bones pràctiques per tal que l’empresariat pugui d’adoptar una cultura diversa i pro igualtat i no discriminar per qüestions de sexe, raça, orientació sexual o qualsevol altre condició. Assolir entorns de treball productius, segurs i respectuosos per a totes les persones i combatre qualsevol tipus de discriminació ha estat i és una prioritat per a la FAGEM i en aquesta línia neix aquest projecte que vol mostrar a les empreses que comptar amb equips humans diversos i plurals pot esdevenir un element competitiu de primera magnitud, especialment si ve afavorit per un marc d’igualtat d’oportunitats.

Miquel Saldón es troba actualment treballant. Ell és usuari del Centre Formació i Prevenció, de d’on l'han acompanyat en el seu procés de recerca de feina.

El fet de tenir diagnòstic de salut mental, t'ha portat algun problema en el món laboral?
No poder conduir, per exemple, provoca que moltes de les ofertes de feina les hagi de descartar i quan aconsegueixo feina tinc el transport bastant limitat, hi he d'anar a peu a hores que no hi ha ningú pel carrer. A vegades a les persones de la feina els hi costa entendre les teves limitacions i les relacions socials amb els companys i companyes mai han sigut el meu fort, però m'esforço dia rere dia a millorar-les.

Els processos de selecció de personal donen la mateixa oportunitat a tothom?
Fa molts anys que faig entrevistes de feina i diria que depèn de l'empresa i de l'empresari. Vas molt més nerviós a les entrevistes de feina que una persona que no té problemes d'aquest tipus i hi ha algunes entrevistes que t'ho posen molt fàcil i d'altres on ja sabia que no m'agafarien per les preguntes difícils que em feien durant l’entrevista.

Què valoraries positivament d'aquestes persones en els processos de selecció?
M'he trobat de tot, però, en els processos de selecció valoraria que algunes persones de l'empresa t'ajudin a no posar-te nerviós, t'escoltin i, a vegades, quan ja estàs treballant en un lloc s'interessin per altres aspectes de la teva vida i et donin algun consell.

Com milloraries la inclusió de les persones amb dificultats dins les empreses?
Moltes vegades milloraria les formes de dir les coses perquè m'he trobat amb gent molt agradable i un tracte fantàstic i, d'altres, que et fan sentir menys que ells pel sol fet de tenir problemes. Com qualsevol persona mereixem respecte i m'agradaria també que algunes entrevistes fossin més fàcils i que pel , tot i no complir una de les seves prioritats, et donessin les mateixes oportunitats que a la resta de persones.

Com sensibilitzaries als/les teus/teves companys/es de feina per tal de millorar la situació sociolaboral de les persones amb dificultats a l'empresa?
Jo intento donar el màxim de mi per tenir bona relació amb tots ells/elles. A la feina on treballo ara quasi tothom m'ajuda si tinc complicacions a l'hora de fer una tasca, fem bromes, ens ajudem mútuament i tots saben les meves limitacions. M'agrada el tracte familiar que tenim en el temps que porto treballant allà. El companyerisme, l'amistat i el bon humor fan que em senti com a casa i m'agradi anar a treballar. Per contra, m'agradaria que algunes persones amb les quals he treballat en altres empreses en comptes de fer-me les coses més complicades, entenguessin que no puc fer certes coses i que tinc unes limitacions. A vegades, m'he trobat amb gent molt desagradable que m’han fet plantejar-me renunciar al lloc de feina per no haver d'aguantar el mal estar que em provocaven. M'agradaria que algunes persones es posessin a la teva pell, perquè a algunes persones els hi falta empatia.

Creus que manca més pedagogia i valors relacionats amb la diversitat  a la nostra societat?

Fora de l'empresa, pedagogia n'hi ha i molt bona. Dins l'empresa no hi ha molta, la veritat. M'agradaria que, en alguns moments, ens escoltessin més i utilitzessin entrevistes menys complicades.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies